REGION I LOKACIJA

REGIJA
Vojvodina je Autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije poznata po najplodnijem zemljištu i ravničarskim krajvima. Nju čine tri regiona Srem, Banat i Bačka. Novi Sad je administrativni, privredni i univerzitetski centar čuven po Petrovaradinskoj trvrđavi i brojnim festivalima. U Vojvodini živi oko 21,56 % od ukupnog broja stanovnika Republike Srbije.

GEOGRAFSKI POLOŽAJ
Na desnoj obali Dunava u Sremu nalazi se selo Surduk, udaljeno svega 40 km od Beograda i 54 km od Novog Sada. Surduk leži na 110 m nadmorske visine.

KLIMA
Klima je kontinentalna, sa četiri godišnja doba. Zime su hladne i duge, karakteristične po košavi koja duva 1, 7, 14 ili 21 dan neprekidno. Sa severa se javlja severac ali je dosta slabiji od košave. Leta su žarka i topla, a kiše padaju usled naglog isparavanja.

ZDRAVSTVENE KARAKTERISTIKE
Poznato je da u Surduku postoji kruženje vetrova između kojih je jedan posebno dominantan a to je košava. Zbog toga ovaj kraj može da se pohvali izuzetnim vazdušnim kvalitetom koji je pod uticajem takozvane Ruže vetrova koja ima blagotvorno dejstvo na plućne bolesnike.

STANOVNIŠTVO
Danas, u Surduku živo oko 1200 stanovnika koji se pretežno bave zemljoradnjom i stočarstvom, dok su se ranije meštani najčešće bavili vinogradarstvom. Zbog toga se ovaj deo Srema naziva – vinski.

ISTORIJAT
Ako se pitate šta znači naziv Surduk, dovoljno je reći da njegovo ime datira iz doba Rima te se prvi put pominje 1451. godine kao Rittium, u jednoj turskoj ispravi 1577. godine zabeležen je kao Surub, a na jednom turskom spomeniku iz 1626. nosi naziv Surdelska skela. Kao srpsko naselje Surduk se javlja u 17. veku kao selo koje ima 15 domova.

DRUGA ZANIMLJIVA MESTA
Osim bazena Horizont možete obići i:

- Spomenik Banaćanima, na bregu, sa kog se pruža pogled na Dunav i gotovo ceo Banat
- Hram Svetog Oca Nikolaja koji je podignut 1816. godine
- Kuću u kojoj su snimani čuveni filmovi “Crna mačka beli mačor” i “Seobe”
- Seoski pansion “Dunavsko gnezdno” ukoliko vam je potreban smeštaj i hrana u miru i svežem vazduhu.